Chronische depressie

platform voor patiënten en naasten

Omgeving

De omgeving merkt vaak niet dat iemand lijdt aan dysthymie. Iemand met dysthymie kan zich namelijk redelijk redden in het maatschappelijk leven. Men ziet dysthymiepatiënten vaak als erg negatief omdat ze vaak nergens het nut of plezier in zien.

Het is daarom voor de omgeving vaak moeilijk met dysthymiepatiënten om te gaan, zeker als de diagnose nog niet is gesteld.  Men weet niet precies aan de hand is. Je kunt niet direct merken dat iemand chronisch depressief is, vaak weet de persoon het zelf niet eens. Een gebrek aan zelfvertrouwen bijvoorbeeld wordt niet meteen gelinked aan dysthymie en dat hoeft natuurlijk ook niet. Ook wordt vaak eerst aan iets anders gedacht, bijvoorbeeld aan faalangst, een eet- of slaapstoornis of gewoon een tijdelijke dip.

Het is moeilijk te begrijpen en in te leven wat er zich daadwerkelijk afspeelt in het geestelijk en gevoelsleven van een dysthymiepatïent. Om meer van de ervaringen van omstanders te weten te komen zouden we graag uw ervaringen delen. U kunt contact opnemen uw ervaringen met ons delen.

facebook

facebook
volg ons: