Chronische depressie

platform voor patiënten en naasten

Behandeling

Veel behandelmethoden zijn niet gericht op de behandeling van chronische depressiviteit maar op kort(er) durende depressieve klachten. Chronische depressiviteit gaat niet vanzelf over. En er zelfs helemaal van genezen is niet reëel. Het kan wel zijn dat het een periode beter gaat. Wat belangrijk is, is dat je met de klachten en de stoornis leert omgaan, zodat de kwaliteit van leven verbetert. Er is geen eenduidige behandeling van een dysthyme stoornis. Een aantal zaken kan de stoornis wel verlichten.

1. Psychotherapie kan helpen met de stoornis om te gaan zodat de depressie  minder zwaar wordt gevoeld waardoor het dagelijks functioneren weer verbetert en daarmee ook de kwaliteit van leven. Er zijn verschillende vormen van psychotherapie.

2. Het gebruik van medicijnen.  Antidepressiva leiden vaak wel  tot vermindering van klachten maar neemt de depressiviteit niet in haar geheel  weg. De beleving van de depressie kan wel als lichter worden ervaren door gebruik van medicijnen.

3. Ook coaching kan helpen bij een gericht probleem, bijvoorbeeld binnen het functioneren in het maatschappelijk en dagelijks leven.

Tegenwoordig wordt er ook onderzoek gedaan naar meer laagdrempelige behandelmethoden als CBM, TMS en Mindfulness

facebook

facebook
volg ons: